4

I am developing a new theme and I am using several sidebars in this theme. All works fine, but the widgets are not showing up in the theme customizer section. All widgets are working fine under "appearance -> widgets" section but not in "appearance -> customize". I am using wordpress 3.9.1.

This is how I declared them in functions.php

if(function_exists('register_sidebar'))
 {

    register_sidebar ( array (
            'name' => 'Widget Area 1',
            'id' => 'widget-1',
            'description' => 'Widget Area 2.',
            'before_widget' => '<div id="%2$s" class="widget %2$s">',
            'after_widget' => '</div>',
            'before_title' => '<h3>',
            'after_title' => '</h3>' ,
    ) );



    register_sidebar ( array (
            'name' => 'Widget Area 2',
            'id' => 'widget-2',
            'description' => 'Widget Area 2.',
            'before_widget' => '<div id="%2$s" class="widget %2$s">',
            'after_widget' => '</div>',
            'before_title' => '<h3>',
            'after_title' => '</h3>' ,
    ) );


    register_sidebar ( array (
            'name' => 'Widget Area 3',
            'id' => 'widget-3',
            'description' => 'Widget Area 3.',
            'before_widget' => '<div id="%2$s" class="widget %2$s">',
            'after_widget' => '</div>',
            'before_title' => '<h3>',
            'after_title' => '</h3>' ,
    ) );

    register_sidebar ( array (
            'name' => 'Widget Area 4',
            'id' => 'widget-4',
            'description' => 'Widget Area 4.',
            'before_widget' => '<div id="%2$s" class="widget %2$s">',
            'after_widget' => '</div>',
            'before_title' => '<h3>',
            'after_title' => '</h3>' ,
    ) );

}

And this is how I call them.

<?php
    if (! function_exists ( 'dynamic_sidebar' ) || ! dynamic_sidebar ( 'Widget Area 1' )) :

endif;?>

It is showing fine when I have one widget area but as soon as I add multiple ones it disappears from customizer.

3
  • Have you tried switching to one of the bundled themes to check if the error still exists. You can also try to disable your plugins one by one. BTW, you don't need to do check if function exists (if(function_exists('register_sidebar'))) on register sidebar. Jun 11, 2014 at 7:37
  • Error appears only with my theme but strangely I am using the same code used in 2014 theme.
    – AKR
    Jun 11, 2014 at 7:41
  • If you are working on a new theme using twenty fourteen as a base, just make sure that you don't have clashes with ID's. Make sure that you don't register a sidebar with the same ID twice Jun 11, 2014 at 7:48

6 Answers 6

9

Widgets DO appear in the Customizer, but only if you are on the page that they are used on.

For example, I have a sidebar for the Archive page. When I'm in the Customizer and on the homepage, that sidebar doesn't appear. But if I navigate to an archive page while in the Customizer, it then appears in the widget area.

2
  • 1
    You Sir, are a gentleman and a scholar ... and you saved a few strands of hair on my head :) Thank you!
    – sleeper
    Jul 27, 2015 at 4:35
  • soooo much time wasted, why didn't I find this answer earlier. Feb 25, 2016 at 9:19
2

This is the Real Solution to your problem: All you have to do is make sure the you have add this function to the footer and before the closing tag </body> :

<?php wp_footer();?>

also make sure you have <?php wp_head();?> before </head> tag. I hope this help......

1

I know you asked this a long time ago, but I just had the same issue, and finally figured out the problem. In my functions.php file, I had de-registered jquery (wp_deregister_script('jquery')). This apparently causes the widgets to not work in the customizer, even though my page was still loading jquery (through wp_enqueue_script).

In order to fix the problem (assuming you're having the same problem as me), you need to re-register jquery by calling wp_register_script('jquery', ('url_to_jquery'), false, '1.11.1'[or whatever your jquery version is]).

0

Widget will never showing up calling by its name instead or call by ID.

Please check sidebar.php or footer.php where you would like to show your widget is that the sidebar ID you register in functions.php page is same or not.

If you use you widget ID 'something' in functions.php and 'something-else' in where you would like to show your widget is appeared than its nothing worked out!

Example:

If you register your widget in functions.php using "page-sidebar" then you must call your widget using <?php dynamic_sidebar( 'page-sidebar' ); ?> in your sidebar or footer page.

2
  • I think that's not the issue. It is working fine only problem is those widget not showing in appearance -> customize section.
    – AKR
    Jun 11, 2014 at 7:46
  • Go and read dynamic_sidebar. "index (integer/string) (optional) Name or ID of dynamic sidebar." Jun 11, 2014 at 7:46
0

@PieterGoosen is correct, in dynamic_sidebar ( 'Widget Area 1' )) you are calling the name, not the ID, which is widget-1.

Try using the ID instead.

-2

I encountered this problem, and solved it. Please open your browser to the console, it is clear that there is a javascript error. fixed the error and widgets shown

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.